ponedeljek, 19. januar 2015

BRESTANICA – Slovenski izgnanci 1941-1945 – otvoritev razstave na gradu Rajhenburg

Lokacija: Slovenija; grad Brestanica (Rajhenburg)
Avtorici razstave: Irena Fürst, mag. Monika Kokalj Kočevar; oblikovanje: Mojca Turk; organizacija razstave: Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Opis: Gre za sodobno postavitev, polno dokumentov, fotografij, predmetov, osebnih pripovedi ter bogatega slikovnega gradiva. ki je dostopno prek računalniških zaslonov, saj je površina razstavnih prostorov nekoliko manjša, kot ob prvi postavitvi.


vir:
http://www.rtvslo.si/kultura/novice/izgnanci-spet-na-brestaniskem-gradu/349507#startphoto=9

Zgodovina muzejske dejavnosti:
Od leta 1975 je z gradom upravljala ZZB NOB Krško, od leta 1981 pa muzej dobi ime Muzej političnih zapornikov, internirancev in izgnancev Brestanica, kmalu pa tudi novega upravljavca Muzej ljudske revolucije Slovenije, z enoto Brestanica. Muzej se je leta 1994 preimenoval v Muzej novejše zgodovine z enoto Brestanica, ki je ves čas opravljala svoje naloge in skupaj z lokalnimi društvi skrbela za grad.
Pred obnovo je muzej deloval na nekaj več kot 1000 m2, predstavljeno pa je bilo predvsem 20. stoletje. 


30. junija 1968 je bila odprta stalna razstava Slovenski izgnanci, ki jo je uredil dr. Tone Ferenc. Ta, nasploh prva razstava o slovenskih izgnancih je prikazovala nemško raznarodovalno politiko in s tem posledično izgon Slovencev iz svojih stoletnih domov. Leta 1968 je bila na to temo izdana tudi knjiga Ferenc Tone: Nacistično raznarodovalna politika v Sloveniji v letih 1941–1945, Maribor 1968 ter leta 1993 knjiga Ferenc Tone: Množično izganjanje Slovencev med drugo svetovno vojno, Izgnanci, Zbornik slovenskih izgnancev 1941–1945, Ljubljana 1993. 
Razstava o izgnancih (poimenovanje »izgnanci« velja enotno za vse žrtve izgona, op. a.) je bila dopolnjena leta 1971.


4. julija 1981 je bila otvoritev stalne razstave Politični zaporniki in interniranci. Muzej je bil preimenovan v Muzej slovenskih političnih zapornikov, internirancev in izgnancev Brestanica, ki je deloval v okviru Muzeja ljudske revolucije Slovenije.
Ker je brestaniški grad pričevalec težke preizkušnje izgnancev (skupno število slovenskih izgnancev je ocenjeno na 80.000),se je vanj po prenovi gradu vrnila tudi prenovljena razstava o izgnancih, slavnostno odprta 23. oktobra 2014.
Tudi v novi razstavi o izgonu je predstavljen zgodovinski okvir te oblike okupatorjevega nasilja nad slovenskim narodom. Razstava je dopolnjena z zgodbami izgnancev izgnanih v Srbijo, na Hrvaško in v nemška delovna taborišča in muzejskimi predmeti.
 

Na otvoritvi se je zbralo lepo število zainteresiranih ljudi.




Govor soavtorice razstave.




Kulturni program.



Ogled razstave po otvoritvi.


















Ni komentarjev:

Objavite komentar