nedelja, 7. december 2014

TURNIŠČE – Kip narodnega heroja Štefana Kovača - Marka

Lokacija: Turnišče
Avtor: glej opis.
Opis: 10. 9. 1961, ko je bila osemletna osnovna šola odprta, je dobila ime po narodnem heroju Štefanu Kovaču – Marku. Šola se od leta 1992 uradno več ni imenovala po narodnem heroju, temveč le OŠ Turnišče. 


Leta 1972 je prišlo do postavitve spomenika heroju Kovaču pred osnovno šolo v Turnišču. Spomenik je delo kiparja Ferija Királya iz Lendave; izdelan je v naravni velikosti, in sicer gre za odlit bronast kip Štefana Kovača kot govornika. Stoji na severovzhodni strani šole, ob cesti na nepoliranem granitnem podstavku. Za spomenik še danes skrbi osnovna šola Turnišče.

Spomenik je bil odkrit 22. 10. 1972. Na svečanosti je govoril tudi Miško Kranjec, nekdanji soborec in prijatelj narodnega heroja Štefana Kovača. Izpostavil je dejstvo, da je bil Štefan Kovač vedno v ospredju boja za pravico delavskega človeka in da v tem boju ni nikoli omahoval. Poudaril je pomen mlade generacije, ki si naj njegov lik »vtisne v spomin, naj jim postane simbol za bodoče življenje in delo. V šoli se bodo menjavale generacije, spomenik pa bo ostal in spominjal slehernega na poštenost in revolucionarnost«.

S postavitvijo spomenika se je kraj pred osnovno šolo fizično »zasidral« v preteklost in z njo v določen spomin, materialno pa je dal izraz nesmrtnih idej in učinkov nacije ali države.

povzeto po: Časar, S..: Spomin na prvega narodnega heroja Prekmurja (diplomsko delo). Ljubljana, 2014.






 

Ni komentarjev:

Objavite komentar