sobota, 6. december 2014

NEDELICA – Rojstna hiša narodnega heroja Štefana Kovača-Marka

Lokacija: Nedelica (Turnišče)
Avtor: Ni podatka.
Opis: Kovačeva rojstna hiša je bila obnovljena in spremenjena v etnografski muzej. Sestavljen je s stanovanjskega dela, ki je ohranjen v prvotni obliki in krit s slamo, ter gospodarskega dela s čebelnjakom. Hiša stoji ob potoku Mala Ledava, ob kateri se nahaja tudi domač mlin. Na hiši je tudi spominska plošča, ki je bila odkrita ob pohodu patrulje Lackovega odreda, 16. septembra 1954.

Gre za domačijo, ki je bila v lastni družine Kovač že od leta 1877, ko so zgradili »cimpračo«, ki se je ohranila vse do danes. Hiša je razdeljena na tri prostore: »velko ižo« (sobo), kjer so etnografsko razstavljeni predmeti, kuhinjo iz leta 1938 in »malo ižo«, ki je spominska soba heroja Štefana Kovača z zbirko knjig, fotografij, ipd. Obnovili so tudi gospodarsko poslopje iz leta 1939. Ob hiši pa stoji 100 let stara lipa.

Leto 2001 je bilo leto šestdesetletnice od ustanovitve OF slovenskega naroda, obenem pa je minevalo šestdeset let od smrti Štefana Kovača. Tako je 18. oktobra prišlo do prireditve na domačiji Štefana Kovača, ki jo je organizirala Občina Turnišče in Zveza združenih borcev NOV Lendava. Glavna govornika na proslavi sta bila upokojeni župnik Ivan Camplin in članica glavnega odbora ZZB NOV Slovenije Ela Ulrih – Atena. Po slovesnosti pa so na spomin 60. obletnice smrti Štefana Kovača na grob narodnega heroja, na pokopališču v Nedelici položili cvetje in vence.

Domačija je nekakšen dokaz spominjanja na preteklost, ki je institucionalizirana, in sicer v obliki muzeja. Tega vodi Štefan Kuhar mlajši, kar prinaša osebno noto z emocionalnim pridihom na preteklost. Spomin se znova in znova utrjuje tudi na mlajše generacije v obliki vsakoletnih dnevov odprtih vrat. Spominjanje je še globoko vpeto v zgodovino in dogodke okrog heroja Štefana Kovača, vendar pa ga dopolnjujejo z raznimi delavnicami, predstavitvijo običajev, folklore, sodelovanjem mladih in različnih okoliških turističnih društev.

povzeto po: Časar, S..: Spomin na prvega narodnega heroja Prekmurja (diplomsko delo). Ljubljana, 2014.



 

Ni komentarjev:

Objavite komentar