sreda, 26. november 2014

GORNJA RADGONA – Špital

Lokacija: Gornja Radgona
Avtor: Ni podatka.
Opis: Nadstropna 3 x 6 osna stavba s strmo streho ima v pritličju apsidalni prizidek. Stavba je iz 1614, v osnovi še iz 14. stol (1363). Leta 1764 je bila predelana v baročnem duhu, 2006 pa obnovljena.

Stavba stoji pod cerkvijo sv. Petra, v nepozidani okolici, na naslovu Maistrov trg 3.

V njej je muzejska zbirka oblikovana iz predmetov in dokumentov, ki so jih zbrali lokalni zbiralci na širšem območju Gornje Radgone. Dodano jim je bilo arheološko gradivo, ki ga je z zaščitnimi arheološkimi izkopavanji na grajskem hribu pridobil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, ter gradivo, ki ga je z načrtnim raziskovanjem zbral muzej. V zbirki so arheološki, etnološki, umetniški in drugi kulturno-zgodovinski predmeti, dokumenti in pričevanja, ki izvirajo iz krajev zahodnega dela štajerskega Pomurja ali se kakorkoli navezujejo na njihovo zgodovino in zgodovino ljudi, ki so ga naseljevali od prazgodovine do danes. Zbirka je del stalne zbirke Pomurskega muzeja Murska Sobota.

Izjemno podstrešje radgonskega Špitala je po sanaciji zelo dobro prezentirano in kaže vrsto pomembnih gradbenih elementov ter s tem stavbno zgodovino objekta. Obiskovalcem smo želeli omogočiti ogled podstrešja in vanj vključiti tudi del muzejske vsebine.  Na podstrešju, ki smo ga spremenili v odprti muzejski depo, si je možno ogledati tisti del muzejske zbirke, ki ni razstavljen na stalni razstavi, ker vsebinsko ni mogel biti vključen ali pa je manj kvaliteten. Vendar je to muzejsko gradivo, ki v celoti izhaja iz zahodnega štajerskega dela Pomurja in dopolnjuje vedenje o kulturni – predvsem etnološki - podobi tega prostora.

Vir: Spletna stran pomurskega muzeja
 









 

Ni komentarjev:

Objavite komentar