nedelja, 19. oktober 2014

LESNO BRDO, DRENOV GRIČ – Spomenik Kuclerjevi družini

Lokacija: Slovenija; Vrhnika – Lesno Brdo, Drenov Grič
Avtor: Glej opis.
Opis: Na betonsko stelo, v katero je vzidan del originalnega portala 1942 požgane hiše, je pritrjena 1982 odkrita kovinska plošča z reliefnim napisom, posvečena v NOB padlim Kuclerjevim staršem in petim sinovom.

Spomenik stoji v sadovnjaku poleg hiše Lesno Brdo 61, na kraju požgane Kuclerjeve domačije.

»To je pomnik in spomenik vsemu velikemu, kar se je med narodnoosvobodilno borbo dogajalo na Drenovem griču; to je pomnik mlademu rodu, da bo vedel, kako se mora braniti domovina,« je ob otvoritvi spominskega obeležja Kuclerjevi družini, ki je dala 7 žrtev in je bila srž narodnoosvobodilnega odpora na Drenovem griču, dejal pisatelj Karel Grabeljšek.

Spomenik, ki ga je zasnoval Pavel Mrak, je pomnik Kuclerjevim, pomnik velikim in tragičnim dogodkom pred štiridesetimi leti, ko so fašisti hoteli uničiti napredno misel, revolucionarnost in seme narodnoosvobodilnega boja na Drenovem griču, to je pomnik ljudem z Drenovega griča, ki niso hoteli hlapčevati.

Pisatelj Karel Grabeljšek je v govoru ob otvoritvi orisal narodnoosvobodilno gibanje na Drenovem griču in velik prispevek v njem ravno Kuclerjeve družine, ki je dala velik krvni davek za svetlo prihodnost. Spomenik je odkril predvojni aktivist in borec Jože Ogorevc z Drenovega griča na osrednji prireditvi ob vrhniškem občinskem prazniku v maju 1982.

povzeto po: Naš časopis – glasilo socialistične zveze delovnega ljudstva občine Vrhnika, Pomnik mlademu rodu. Letnik X, številka 87, maj 1982.

Kucler Lovrenca Antonija, rojena 2. januarja 1896 na Lesnem Brdu, ni bila članica KPS, bila pa je vodja partizanske javke in skladišča – njena hiša je bila partizanska postojanka, zato je bila Antonija med italijansko ofenzivo odpeljana v zapor in 21. septembra 1942 v Gramozni jami ustreljena kot talka. Bila je odlikovana z redom narodne herojinje Jugoslavije; njeno ime je zapisano tudi v Spominskem parku NOB na Žalah – grobišče talcev in borcev NOB. 


Ime matere Antonije Kucler ponosno nosi vrhniški vrtec.






Ni komentarjev:

Objavite komentar