ponedeljek, 6. oktober 2014

BEZULJAK - Spominska plošča v NOB padlima bratoma Popek

Lokacija: Slovenija; Bezuljak
Avtor: Ni podatka.
Opis: Pravokotna granitna plošča z vklesanim belim napisom, odkrita 1963, je vzidana na hišo, v kateri sta se rodila narodni heroj Alojz Popek-Vandek in njegov brat prvoborec Tone Popek-Maks.

Plošča je vzidana na vhodno fasado hiše Bezuljak 40.

Tu se je rodila tudi njuna sestra Milka Popek – Vrhunc, njej v spomin je pred hišo postavljen doprsni kip.

Lojze Popek – Vandek je bil rojen leta 21. maja 1920 v Bezuljaku pri Cerknici. Kot mladi kmečki sin je bil med prvimi organizatorji narodnoosvobodilne borbe v svojem okolišu. Med mladino je organiziral prve prostovoljce za partizane, zbiral je orožje, vršil sabotažne akcije. Že novembra 1941 je uspešno pripravil napad na Bezuljak, kjer je njegova partizanska edinica pobila 15 Italijanov in zažgala skladišče streliva. Kmalu nato je postal komandir Koželjske čete v Šercerjevem bataljonu. Prisostvoval je pri napadu na Verd pri Borovnici. Marca 1942 je vodil težke borbe z Italijani na sektorju Golo-Mokrc. Od aprila 1942 je bil namestnik komandanta krimskega bataljona. Ob ustanovitvi Šercerjeve brigade je postal komandant III. bataljona. Z njim je vodil uspešno likvidacijo belogardističnih postojank Škocjan pri Turjaku, Topol na Blokah ter druge boje pri Ustju, Boštici, Benetih, Lužarjih, Rogu itd. 1. februarja 1943 je padel kot namestnik komandanta Cankarjeve brigade v času četrte sovražne ofenzive pri Sv. Križu nad Dvoriščem v Žužemberku.

11. maja 1969 so borci položili posmrtne ostanke narodnega heroja Vandka, ki so jih prepeljali iz Žumberka, v skupno grobnico padlih na cerkniškem pokopališču z vsemi vojaškimi in civilnimi častmi.

povzeto po: Brestov obzornik – glasilo kolektiva, Slovo od narodnega heroja Vandka. Letnik III, številka 20, maj 1969.
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar