četrtek, 25. september 2014

PREDSTRUGE - Spominska plošča narodnemu heroju Jožetu Kaduncu - Ibarju

Lokacija: Slovenija; Predstruge
Avtor: ni podatka.
Opis: Na stanovanjski hiši v Predstrugah št. 30 je vzidana spominska plošča, ki pove, da se je v tej hiši rodil Jože Kadunc – Ibar.
Spominsko ploščo je dal vzidati Krajevni odbor ZB NOV Dobrepolje s sodelovanjem Skupnosti borcev Gubčeve brigade, odkrili so jo 1976.

Kmalu po njegovem rojstvu so se Kadunčevi preselili v Grosuplje. Po končani osnovni šoli v Grosupljem je Jože delal kot kmetijski delavec, aprila 1940 pa se je zaposlil v tekstilni tovarni Motvoz in platno, kjer je delal do odhoda v partizane 13. maja 1942, ko je bil star 17 let.
Najprej je bil v II. grupi odredov, nato v Zapadnodolenjskem odredu, ob ustanovitvi Gubčeve brigade v začetku septembra 1942 je prešel s svojim bataljonom v njen sestav in v njej ostal vse do smrti.
Bil je neustrašen borec. Glas o Ibru, o najboljšem mitraljezcu Gubčeve brigade, se je raznesel daleč po partizanskih enotah širom Slovenije. Konec leta 1942 je bil sprejet v SKOJ.
Po številnih bojih, v katerih se je izkazal, je postal komandir čete, nekaj dni pred smrtjo pa so ga poimenovali za namestnika komandanta bataljona.
Bil je večkrat ranjen; dostikrat se je z nezaceljenimi ranami vrnil v svojo enoto. Njegov zadnji boj je bil na Cikavi pri Grosupljem, kjer je 20. marca 1944 padel. Po osvoboditvi so ga odondod prenesli na partizansko pokopališčena Grosupljem, za narodnega heroja so ga razglasili 13. 9. 1952.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.

Napis:
Ibar je bil najhrabrejši borec Gubčeve brigade,
ki besede umik ni poznal. Kaj je bilo njemu to,
da je bil devetkrat ranjen! Vztrajal je na polo-
žaju s svojim mitraljezom, ki ga je vedno nosil,
čeprav je bil komandir (v 3 četi II bataljona).
Odnehal je šele 20 III 1944, ko je v boju pri
Grosupljem padel.




Ni komentarjev:

Objavite komentar