torek, 30. september 2014

PODTABOR - Spomenik tigrovcem na Mali gori

Lokacija: Slovenija; Podtabor (Mala Gora)
Avtor: Ni podatka.
Opis: Spominsko znamenje (odkrito leta 1986 in 1996) sestavljata naravna apnenčasta skala s kovinsko ploščo, na kateri je reliefen napis, in lesen kozolček z vrezanim posvetilom. Stoji na kraju, kjer so se maja 1941 tigrovci spopadli z Italijani.

Spomenik stoji v gozdu ob zavarovanem izviru, v okljuku ceste čez Malo goro.

Mala gora pri Ribnici - 13. maja 1941 se je na Mali Gori pri Ribnici zgodil prvi oboroženi spopad Slovencev, pripadnikov organizacije TIGR, z okupatorjem. »Bitka na Mali Gori in organizacija TIGR imata posebno mesto v naši zgodovini. Sta zgled pravega domoljubja, odgovornosti do lastnega naroda, jezika, kulture in hrepenenja po svobodi,«.

Na kraju, kjer so se trije pripadniki udarnega jedra primorske protifašistične organizacije TIGR - kar je krajšava za Trst, Istra, Gorica, Reka - spopadli z kar 34 italijanskimi karabinjerji in vojaki, so postavili skromen spomenik.

V spopadu je bil Danilo Zelen, eden od vodij Tigra, ubit, Ferdo Kravanja je bil težko ranjen in je kasneje pobegnil iz bolnišnice, tretji, Anton Majnik, pa je Italijanom pobegnil že na Mali Gori.

Toda prvi spopad z okupatorjem ni bil le prva bitka: »To je znak in potrditev, da se je slovenski narod z najbolj odločnimi silami v njem že zavedel svoje odgovornosti in da je na edini pravi način tudi že začel udejanjati svojo narodno suverenost in zavzemati svojo zgodovinsko mesto med narodi Evrope in sveta. Društvo TIGR in vse domoljubne slovenske organizacije si zato to zgodovinsko bitko na zgodovinsko bitko zapisujemo v spomin in jo štejemo kot veliko zavezo za današnje in prihodnje izzive.«

Delno povzeto po: http://www.delo.si/novice/slovenija/bitka-na-mali-gori-je-zaveza-za-prihodnost.html


Ferdo Kravanja - Peter Skalar je bil tigrovec, udeleženec prvega spopada z okupatorjem na Mali gori 16. maja 1941 in eden prvih organizatorjev partizanstva na Primorskem.

Rojen je bil leta 1912 v Čezsoči in je z odraščanjem postajal vse bolj odločen protifašist. Bil je aktiven član organizacije Tigr. Na služenju vojaškega roka v Rimu v letih 1933-34 se je izučil za radiotelegrafista. Da bi se izognil ponovnemu služenju vojaščine leta 1935, je emigriral v takratno Jugoslavijo, na Jesenice. S sodelavci v organizaciji Tigr je organiziral atentat na Benita Mussolinija v Kobaridu, ki pa ni bil izvršen.

V intervenciji nemške in italijanske vlade je bil aretiran. Zaporno kazen je prestajal v Nišu, od koder je leza 1941 pobegnil v Slovenijo. Skupaj s sobežniki se je skrival v bunkerju na Ribniškem, kasneje pa sodeloval v prvem spopadu z italijanskimi vojaki na Mali gori.

Kravanja je bil obstreljen in ujet, vendar se je izdajal za Srba, zato je bil iz kočevske bolnišnice premeščen v ljubljansko, od koder so ga rešili pristaši OF.

Do maja 1942 se je skrival v Ljubljani, nato pa se je pridružil partizanom. Dobil je partizanski naziv Peter Skalar. Do spomladi naslednjega leta je bil skupaj s Francem Šavlijem vodilni agitator in aktivist OF na Tolminskem, Kobariškem in Bovškem.

Nad planino Golobar nad Bovcem je Ferdo Kravanja namestil prvo ciklostilno tehniko, ki je pomenila začetek tehnike Krn. Med potovanjem iz Benečije na Lokve je bil 10. oktobra 1944 ustreljen v zaselku Paljevo pri Desklah.

Povzeto po: Primorske novice
 



 

Pogled na malo Goro

Ni komentarjev:

Objavite komentar