sobota, 2. avgust 2014

STIČNA – Spomenik NOB na pokopališču

Lokacija: Slovenija; Stična
Avtor: Glej opis.
Opis: Spomenik, posvečen padlim med narodnoosvobodilnim bojem, stoji na pokopališču v Stični s tem napisom:
"V spomin
padlim borcem NOV 1941-1945,
med njimi narodna heroja
JOŽE KOVAČIČ,
GRAJZER FRANC – ALBIN,
15 talcem in žrtvam fašističnega
nasilja,
20 neznanim borcem."
Spomenik je postavil Krajevni odbor ZB NOV Stična, ki je tudi avtor napisa; načrt zanj je izdelal Projektivni biro Ljubljana, odkrili pa so ga 1. novembra 1959.

Julija 1941 sta v Stični že delovala celica komunistične partije in terenski odbor OF, katerega predsednik je bil poglavitni organizator OF v teh krajih, Jože Kovačič. Terenske odbore OF so kmalu ustanovili še na Veliki Dobravi in Pristavi, v Mekinjah in na Viru pri Stični tako, da so sredi jeseni 1941 že mogli oblikovati rajonski odbor OF Stična s predsednikom Jožetom Šemetom, ker je Jože Kovačič pred tem odšel v partizane. Spomladi 1942 so začeli delovati terenski odbori OF še na Goričici in Metnaju, na Poljanah, v Štorovju in Mali Dobravi.
Sredi aprila je odšla s stiškega območja prva večja skupina 17 fantov v partizane. Zato si Italijani v Stični, Pristavi in Viru požgali 7 domačij ter odvedli več ljudi v internacijo, partizani pa so kaznovali nekatere narodne izdajalce z ustrelitvijo.
V začetku septembra 1942 je tudi to območje zajela italijanska ofenziva. Okupator je s pomočjo domačih izdajalcev uspel prestrašiti ljudi, mnoge sodelavce OF pa so odpeljali v internacijo. Oktobra 1942 so ustanovili belogardistično postojanko v stiškem samostanu in v hiši zdravnika Fedrana na Hudem.
V noči z 8. na 9. september 1943 so italijanski okupatorji odšli iz Stične in iz drugih postojank tega območja. Rajonski odbor OF Stična je pod vodstvom sekretarja Karla Urbančiča 11. septembra 1943 prevzel oblast in se vselil v občinske prostore v Stični.
Življenjske razmere so se normalizirale; v Stični je delovala šola, odbori OF po vaseh so skrbeli za obdelavo polj, pomagali pri obnovi požganih domov, zbirali živež za potrebe NOV in opravljali druge naloge. Nemška ofenziva, ki je zajela te kraje 1. novembra 1943, je le začasno prekinila delo organov nove ljudske oblasti.
V drugi polovici leta 1944 pa se je okupatorjev pritisk na tem območju povečal. Proti koncu leta se je v Stični naselil Meničaninov udarni domobranski bataljon, ki je odtlej pogosto vpadal na osvobojeno partizansko ozemlje, hkrati pa strahoval prebivalce. Spet so padale nedolžne žrtve med pristaši OF, tokrat predvsem pod streli črne roke.
Partizanske enote so večkrat napadle sovražno postojanko v Stični, vendar zaradi utrjenosti v stiškem samostanu brezuspešno. 

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.









Ni komentarjev:

Objavite komentar