ponedeljek, 18. avgust 2014

SPODNJA SLIVNICA - Spominska plošča padlim v prvi svetovni vojni in zamolčanim žrtvam

Lokacija: Slovenija; Spodnja Slivnica
Avtor: Ni podatka.
Opis: Pravokotna spominska plošča iz svetlega naravnega kamna z vklesanimi imeni in posvetilom v spomin na padle v prvi svetovni vojni. Odkrita je bila leta 1934.
Spominska plošča je vzidana v predverju cerkve sv. Petra in Pavla, ob vhodu v zvonik.
Na drugi steni vhoda je nameščena še temna kamnita plošča z imeni zamolčanih žrtev. Nad njo je še manjši križ iz svetlega kamna.




1 komentar:

  1. To, da RKC postavlja belogardistične plošče na cerkve ob bok ploščam padlih v 1. sv. vojni (ali celo na Plečnikov spomenik žrtvam 1. sv. vojne, kot smo videli primer na blogu, kar je skrunitev avtorskega arhitekturnega izdelka največjega slovenskega arhitekta, ki bi moral biti kot zaščiten spomenik kulturne dediščine nedotakljiv!), je enako, kot bi jih vijačili na partizanske spomenike. Te tragične žrtve zavedencev in nerazgledanih kratkovidnežev (med njimi pa so tudi zverinski klavci) namreč nimajo veze z žrtvami 1. svetovne vojne! Saj če bi velika večina tistih žrtev vstala iz groba in to videla, bi od zgroženosti ponovno legla v osramočeno slovensko zemljo ali pa bi zagnala vik in krik, da si niso nikoli mislili, da jih bo nekoč kolektivni spomin dajal v isto vrečo z zavrženimi narodnimi izdajalci, in da naj se ta norija pri priči neha ter odpravi ta krivica! Pa še nekaj: zakaj Cerkev ne raziskuje mnogih nedokumentiranih katoliških žrtev 2. sv. vojne na strani partizanov? HM? A so se tem poštenim vernikom, ki jih je bilo med partizanih velika večina in niso nikoli zapustili ne vere, ne matere Cerkve, čeprav osramočeni z njenim tedanjim izdajalskim vodstvom (Škof Rožman in kompanija) in so v cerkev hodili k mašam tudi kot partizani - torej, a so se tem svojim ovčicam z eno potezo in črno-belo gladko odpovedali?! Zakaj še njih ne dajejo na te iste plošče, pač pod partizane? Mislim, da je odgovor na dlani. S tem odkrito in nedvoumno kažejo, do česa jim je bilo takrat in do česa jim je danes. Do SPRAVE prav gotovo ne! Prav tako pa tudi ne do žrtev, s katerimi zgolj manipulirajo za politične in materialne cilje! Izkoristili so jih takrat in kot kosti jih izkoriščajo še danes. Kako nizkotno in nemoralno, izprijeno...

    OdgovoriIzbriši