sobota, 9. avgust 2014

POLICA - Spominska plošča padlim v NOB

Lokacija: Slovenija; Polica
Avtor: Ni podatka.
Opis: Pokončna, svetla kamnita plošča z vklesanim posvetilom in imeni padlih borcev in drugih žrtev fašističnega nasilja je pritrjena na jugovzhodnem vogalu zadružnega doma, na naslovu Polica 46. Plošča je bila odkrita 29. oktobra 1960.
Kmalu poleti 1941 je imel Radko Polič, vodilni aktivist OF z Grosupeljskega, v gozdu Kovačevec pri Polici sestanek z domačini, prvimi pristaši OF. To je bil začetek organiziranega dela za OF na Polici.
Po uspešnem razvoju narodnoosvobodilnega gibanja v letu 1941 na tem območju je bil 6. januarja 1942 ustanovljen Rajonski odbor OF Polica.
Polica je spomladi in poleti 1942 kot osvobojeno ozemlje živela pod vodstvom Rajonskega odbora OF izredno razgibano partizansko življenje. Na tem območju so delovale posebne partizanske delavnice: pekarna, mesarija in prekajevalnica, čevljarska in krojaška delavnica s številnimi prikritimi skladišči.
Iz Ljubljane prek Polja, Dobrunj in Podlipo so se stekale na Polico partizanske poti, po katerih so številni Ljubljančani odhajali na Dolenjsko v partizane.
Italijanska ofenziva poleti 1942 je popolnoma spremenila podobo življenja tudi v teh krajih. Z ustanovitvijo belogardistične postojanke na Polici se je začelo narodno izdajstvo in preganjanje vseh prebivalcev, ki so še ostali zvesti OF.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.





Ni komentarjev:

Objavite komentar