torek, 5. avgust 2014

POLICA - Spomenik Ladu Potokarju

Lokacija: Slovenija; Polica
Avtor: Glej opis.
Opis: Spomenik, odkrit leta 1984, sestavlja betonska stela z granitno ploščo, na kateri je vklesan napis. Posvečen je aktivistu poliškega rajonskega odbora OF Ladu Potokarju, ki je bil leta 1942 usmrčen. Spomenik stoji ob cesti nasproti zadružnega doma (Polica 46).
Marmorna plošča nosi napis:
» V tem kraju je že leta 1941 aktivno
deloval kot aktivist poliškega
rajonskega odbora OF
Lado Potokar – Peč.
V času italijanske ofenzive je bil
od belogardistov izdan in so ga
italijanski okupatorji 25. 9. 1942
ustrelili v Višnji gori.«
Ta pomnik po načrtih arhitekta Matjaža Špolarja je 27. maja 1984 postavila KS Polica. Avtor napisa je domicilni odbor aktivistov OF bivšega Grosupeljsko-stiškega okrožja.
Lado Potokar se je rodil 5. junija 1910 v Štepanji vasi pri Ljubljani, kjer se izučil za trgovskega pomočnika. Zaposlil se je v železnini Breznik, ko pa so mu službo tam odpovedali, je ostal brez dela. Odšel je na Polico k svoji teti Dremljevi in tam ostal. Leta 1941 je bil na Polici med prvimi organizatorji narodnoosvobodilnega gibanja. Kot članu rajonskega odbora OF Polica so mu zaupali preskrbo partizanskih enot, kadar so se mudile v teh krajih.
Italijani so ga prvič prijeli 24. maja 1942, vendar so ga izpustili. Po italijanski ofenzivi so nanj 23. septembra 1942 streljali iz hiše na Blečjem vrhu in ga ranili v nogo. Dan za tem so ga domačini opili in ga odvlekli Italijanom v Višnjo goro, ki so ga naslednji dan ustrelili.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.




Ni komentarjev:

Objavite komentar