sreda, 20. avgust 2014

GROSUPLJE - Doprsni kip Stojana Šuligoja

Lokacija: Slovenija; Grosuplje
Avtor: akademski kipar Antun Sigulin
Opis: Bronast doprsni kip padlega sekretarja SKOJ-a Stojana Šuligoja,  je postavljen na pokončnem kamnitem podstavku s kovinskim napisom, na zelenici pred vrtcem Kekec (Trubarjeva 15) v Grosupljem.
Spomenik so odkrili 12. septembra 1980.

Stojan Šuligoj – Jope se je rodil 15. maja 1923 v Spodnjem Kašlju. Po končani osnovni šoli in nižji gimnaziji je nadaljeval šolanje na trgovski akademiji.
Vključil se je v napredno mladinsko gibanje in leta 1941 postal član SKOJ. Odlikovala ga je resnicoljubnost, ki jo je vedno izpovedoval odkrito in brez ovinkov, pa če je tudi včasih boleče delovala.
Takoj po razpadu stare Jugoslavije se je kot mladinski aktivist vključil v OF. Kmalu je postal sekretar okrožnega komiteja SKOJ Grosuplje, oktobra 1942 pa tudi član okrožnega odbora OF. Njegovo aktivnost je čutil tudi okupator, zato je že v prvi polovici leta 1942 na njegovo glavo razpisal 30.000 lir nagrade.
Sredi ustvarjalnega zamaha za vzpon in krepitev OF je končal svoje revolucionarno poslanstvo. Na križišču poti Vino-Šmarje-Bičje-Drenik so mu belogardisti postavili zasedo, iz katere ni imel izhoda, zato se je ustrelil sam. Svoje mlado življenje je tako končal 13. 2. 1943.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.



Ni komentarjev:

Objavite komentar