ponedeljek, 21. julij 2014

VELIKE VRHE - Spomenik poveljnikoma Tomšičeve brigade

Lokacija: Slovenija; Velike Vrhe
Avtor: akademski slikar Vladimir Lakovič.

Opis: Na podstavku stojijo tri kamnite plošče ter na njih visok steber s širšim, v stilizirani ornamentiki okrašenim zgornjim delom s srpom in kladivom ter trodelnim stopničastim spodnjim delom s posvetilom. Spomenik sta odkrila Skupnost borcev Tomšičeve brigade in Občinski odbor ZZB NOV Grosuplje 2. julija 1980.

 
Na spomeniku je vklesan napis:

»Prva slovenska
proletarska
udarna brigada
Toneta Tomšiča.
Komandant Janez Hlebš-Čiro,
namestnik politkomisarja
brigade Babič Vlado-Lado,
padla 4. novembra 1942.«



Spomenik stoji na travniku jugovzhodno od vasi Velike Vrhe, ob cesti v Mevce. Najbližja hiša je Velike Vrhe 2a.

Italijani in belogardisti so presenetili štab Tomšičeve brigade ob prehodu teh krajev in ob tem sta padla komandant in namestnik politkomisarja brigade.

Ivan Hlebš-Čiro, rojen 12. 10. 1916 v Ljubljani, se je kot poklicni podoficir takoj vključil v narodnoosvobodilni boj. Jeseni 1941 je postal komandant narodne zaščite v Ljubljani. Član KP je bil od oktobra 1941. V partizanski vojski je bil namestnik komandanta Dolenjskega odreda, nato namestnik komandanta 5. ali dolenjske grupe odredov – v tej funkciji se je od 5. do 8. julija 1942 udeležil partijske konference na Cinku na Kočevskem Rogu – od 26. julija 1942 je bil komandant te grupe, nato pa je postal komandant 1. Slovenske proletarske udarne brigade Toneta Tomšiča, ki jo je vodil do smrti.

Vlado Babič – Lado Dolenc se je rodil 29. 09. 1922 v Studencih v Mariboru, bil je sin primorskega pribežnika, dijak tamkajšnje železniške šole. V partizane je stopil 11. januarja 1942. Pred prihodom v Tomšičevo brigado je bil politični komisar 1. čete 1. bataljona Krškega odreda in se je kot delegat udeležil partijske konference na Cinku na Kočevskem Rogu. V Tomšičevi brigadi je bil najprej brigadni sekretar SKOJ, od 22. septembra 1942 pa je bil namestnik političnega komisarja brigade.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.
 
 





 

Ni komentarjev:

Objavite komentar