petek, 25. julij 2014

KRIŠKA VAS - Spominski plošči ustanovitvi Dolenjskega odreda

Lokacija: Slovenija; Kriška vas
Avtor: glej opis.
Opis: Šesterostrani kovinski plošči, odkriti 1981, sta posvečeni Dolenjskemu odredu, ki je bil tu ustanovljen 1.12.1943. Na spodnji plošči z ornamentiranim okvirjem je reliefni napis, na zgornji relief dolenjskega ozemlja, napis ter peterokraka zvezda.

Znamenje je pritrjeno na severovzhodni, obcestni fasadi hiše Kriška vas 1.

Bronasti plošči sta bili odkriti 4. 7. 1980. Obe plošči je dala vzidati Skupnost borcev Dolenjskega odreda po zamisli Janeza Kocjančiča. Načrt je izdelal Jože Preskar, reliefno podobo je izdelal akademski kipar Marjan Keršič-Belač, odlitek pa napravil Božo Mostar.

Dolenjski odred so oblikovali iz tretjega bataljona 12. brigade. Ob ustanovitvi je štel 217 partizanov, 202 moška in 15 žensk. Za komandanta odreda je bil imenovan kapetan Jože Logar – Slovan, za političnega komisarja pa Dušan Rebolj – Bor.

Borcem Dolenjskega odreda je od junija 1944 glavni štab NOV in PO Slovenije zaupal nalogo, da sprejemajo od enot NOV s Štajerske nove borce in jih pospremijo od Save prek »nemške meje« do štaba 7. korpusa na Dolenjskem, v obratni smeri pa transportirajo orožje, strelivo in drug vojaški material za partizanske enote na Štajerskem. To nalogo je odred častno opravil, saj je do osvoboditve varno prepeljal od Save do Jame pri Dvoru ob Krki kakih 12.000 ljudi, čeravno je sovražnik neprestano prežal nanje.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.
 
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar