petek, 18. julij 2014

HOČEVJE - Spominsko znamenje padlim v NOB

Lokacija: Slovenija; Hočevje
Avtor: Ni podatka.
Opis: N
azaj upognjeno betonsko znamenje, odkrito 30. maja 1977, je obdano z okrasnim zelenjem. Na njem sta pritrjeni zglajeni pravokotni tonalitni plošči, posvečeni konec leta 1941 v bližini padlemu Milanu Ličnu - Čortu in še šestim drugim padlim borcem V. SNOUB.
Znamenje stoji na peščeni ploščadi v vzhodnem delu vasi, nasproti gasilskega doma. Postavila sta ga Krajevni odbor ZB NOV Dobrepolje in tovarna Motvoz in platno Grosuplje.

Ličen Milan – Čort je bil rojen v Mekinjah pri Kamniku kot tretji sin proletarske železničarske družine, ki se je tik pred tem odločila zapustiti Trst, katerega so po končani prvi svetovni vojni zasedli Italijani.
Družina se je po dvoletnem životarjenju v železniških vagonih leta 1920 končno za stalno naselila v Kočevju. Tam je Milan obiskoval osnovno šolo in nižjo gimnazijo. Ker ni bilo možnosti za nadaljnje šolanje, se je zaposlil v kočevski Tekstilni tovarni, pozneje pa v grosupeljski tovarni Motvoz in platno.
Takoj se je povezal z osvobodilnim gibanjem in 29. 10. 1941 odšel v partizane med borce Grosupeljske čete.
Med italijansko akcijo proti tej četi je 23. novembra 1941 padel pri vasi Hočevje. Bil je prvi padli partizan v tem okolišu. Pokopali so ga na pokopališču na Krki, po osvoboditvi pa so njegove posmrtne ostanke prenesli v skupno grobnico borcev NOB v Kočevju.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.





Ni komentarjev:

Objavite komentar