ponedeljek, 20. januar 2014

ZENICA – Spomenik NOB

Lokacija: Bosna in Hercegovina; Zenica, planina Smetovi
Avtor: Ni podatka.
Opis: Nekdaj zelo popularna izletniška točka Zeničanov je mesto, kjer se na parkovno urejeni planoti nahaja spomenik zeniškemu partizanskemu odredu.
“I ne pitaj jesu li se mogli vratiti, i ne pitaj je li se moglo natrag, dok je posljednji put, crven kao komunizam gorio horizont njihovih želja…”, je verz Izeta Sarajlića, zapisan na spomeniku.
Spomenik je bil postavljen leta 1968. Kovinska konstrukcija spomenika je finalno obložena z aluminijastimi ploščami.









Do tu se pride z avtomobilom nato pa na sprehod.


Na Smetovih stoji tudi spomenik vojni 1992-1995, ki priča o smrti 32 borcev Tretjega vzhodno-bosanskega udarnega bataljona in Zeniškega partizanskega odreda, ki so izgubili življenja v zahrbtnem četniškem udaru leta 1942; spominsko obeležje v neposredni bližini spomenika NOB pa spominja na talce in padle borce Prve zeniške 303. viteške brigade.
Tekom vojnega delovanja je bil 303. gorski brigadi, zahvaljujoč borbenim uspehom na bojiščih širom BiH, sprva dodeljen naziv »slavna brigada«; v novembru 1994 pa ji je bil zaradi hrabrosti in odločnosti borcev (med njimi 75 žensk) dodeljen najvišji častni naziv »viteška brigada«. Konec vojne 1992-95 je tako dočakala kot 303. viteška gorska brigada; za vojne zasluge je prejela tudi kolektivno vojno priznanje »zlatni ljiljan«.
Danes je po Prvi zeniški brigadi poimenovana tudi ulica v Zenici.



Ni komentarjev:

Objavite komentar