sobota, 25. januar 2014

DACHAU – Koncentracijsko taborišče – Mednarodni spomenik žrtvam dachauskega taborišča

Lokacija: Nemčija; Bavarska, Dachau
Avtor glavne skulpture: srbski kipar Nandor Glid
Opis: Mednarodni spomenik žrtvam dachauskega taborišča, izdelan leta 1968, sestoji iz več ločenih delov, ki so locirani na večjem kamnitem platoju pred nekdanjo upravno stavbo taborišča. Tu so izvajali tudi jutranje in večerne klice taboriščnikov. Vsak večer se je izvajala »parada bolnih«, kjer so bolne in slabotne pretepali in zasmehovali.
Na zahodni strani tega mednarodnega spomenika se nahaja zid z napisom »Naj primer tistih, ki so zaradi svojega boja proti nacionalsocializmu tu umrli med 1933 in 1945, združi živeče.«
Na vzhodni strani se nahaja krajši zid z napisom »Nikoli več«, v petih jezikih. Pred zidom je postavljena kamnita grobnica s pepelom dachauskih žrtev, ki so jo na to mesto postavili 7. maja 1967, istega dne kot so posvetili judovski spominski objekt. Gre za pepel, ki so ga našli v glinenih žarah v krematoriju na dan, ko je bil Dachau osvobojen.
Glavni del spominskega kompleksa je skulptura, ki stoji pred Muzejem. Bakrena skulptura deluje ploskovno, a ima tudi tretjo dimenzijo (v globino meri približno 1,2m). Posebej zgovorne so roke skeletov, ki spominjajo na zbadljivke v bodeči žici. Skulptura je okvirnih dimenzij 14,5m (širina) / 5,7m (višina). Simbolizira sestradana trupla taboriščnikov, ki so umrli zaradi lakote in bolezni. V skulpturi so žrtve prikazane s povešenimi glavami okostnjakov, ki visijo z bodečih žic. Skulptura se na obeh straneh zaključi z betonskimi stebri, ki spominjajo na stebre taboriščne žične ograje. Pod skulpturo so zapisane letnice 1933 – 1945, tj. čas, ko je bilo taborišče uporabljeno kot koncentracijsko taborišče za antinaciste.
Del spominskega kompleksa je tudi skulptura pred stavbo Muzeja, ki prikazuje trikotne znake, ki so jih zaporniki nosili na uniformah. Judje so nosili dva trikotnika, enega rumenega in enega rdečega ali modrega. Rdeč je označeval političnega zapornika, moder pa judovskega zapornika iz tuje države, ki je bil v taborišče priveden, da bi opravljal prisilno delo. Nejudovski poljski prisilni delavci so v Dachau nosili moder trikotni znak. Črta nad trikotnikom je označevala človeka, ki je bil izpuščen in nato ponovno zaprt zaradi drugega kaznivega dejanja. Pika pod trikotnikom je bila za zapornika, ki je prestajal kazen in zato moral opravljati težko prisilno delo.
Posebne trikotne oznake so imeli tudi komunisti – rdeč trikotnik s konico navzdol, nemški politični zaporniki – rdeč trikotnik s konico navzgor (ki sicer niso vključeni v skulpturo), nemški kriminalci – zelen trikotnik (ki prav tako niso del skulpture), asocialci in prvi Romi – črn trikotnik, kasneje privedeni Romi – rjav trikotnik, homoseksualci – roza trikotnik, Jehove priče – vijoličen trikotnik.
                Prvo spominsko obeležje, ki so ga postavili v Dachau, je bil Spomenik neznanemu zaporniku, ki ga je oblikoval Fritz Koelle leta 1950. Spomenik stoji severno ob starem krematoriju. Na podstavku spomenika je zapisano »Počastiti smrt, opomniti življenje.«

Tematika koncentracijskega taborišča Dachau je obsežna in posledično razdeljena še na naslednje objave:









Ni komentarjev:

Objavite komentar