četrtek, 23. januar 2014

BEOGRAD – Hiša cvetja

Lokacija: Srbija; Beograd, Dedinje
Avtor: Ni podatka.
Opis: Hiša cvetja, zgrajena leta 1974, je mavzolej nekdanjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita na Dedinjah v Beogradu. Nahaja se v okviru kompleksa Muzeja zgodovine Jugoslavije, kjer je najti tudi Muzej 25. maj in Stari muzej.

Hiša cvetja, ki je pred Titovo smrtjo služila kot pomožna pisarna z vrtom, je bila kot mavzolej za obiskovalce odprta leta 1982, dve leti po predsednikovi smrti. Objekt skupaj s kamnito grobnico je bil do razpada SFRJ pod stalnim nadzorom častne straže in opremljen s svežim cvetjem, še danes pa se v hiši poleg grobnice nahaja zbirka Titu podarjenih štafetnih palic iz vseh držav nekdanje Jugoslavije in izbrane fotografije iz predsednikovega življenja in pogrebne slovesnosti. Po podatkih muzeja jugoslovanske zgodovine naj bi mavzolej do leta 2002 obiskalo nekaj manj kot 16 milijonov obiskovalcev.
26. oktobra 2013 so levo od Titove grobnice pokopali njegovo nekdanjo ženo Jovanko Broz. Pogreb je potekal z vojaškimi častmi, udeležila pa se ga je večja množica ljudi.








Muzej 25. maj, ki sodi v okvir Muzeja zgodovine Jugoslavije, je bil zgrajen leta 1962, za Titov 70. rojstni dan, dela na postavitvi Hiše cvetja pa so se začela še isti dan, ko je Tito izrazil željo, da bi bil pokopan prav na Užički ulici na Dedinjah v Beogradu, kjer je že imel svojo rezidenco.




V okviru muzejskega kompleksa (Muzej zgodovine Jugoslavije) se nahaja tudi Stari muzej. To je enoetažna, izrazito podolgovata, verižna zgradba muzeja, ki se ob Hiši cvetja kaskadno spušča po bregu. V njej se nahaja številčno in sporočilno bogat izbor daril delegacij iz celega sveta in organizacij ter posameznikov republik bivše Jugoslavije. Marsikaj od tega dragocenega bogastva ni našlo mesta v muzeju, saj se je izgubilo v plenjenju ob oblastnih bitkah njegovih političnih potomcev in kraljev podzemlja.
"Stari muzej" je bil zgrajen v letih 1964-1965, po idejni zamisli arhitekta Branka Bona. Prvotno se je uporabljal za shranjevanje in razstavljanje številnih daril, ki jih je Josip Broz dobival med potovanji po državi in tujini, kot tudi za rojstne dneve. Stalna razstava v "Starem muzeju" od leta 1987 predstavlja del etnografske zbirke Muzeja jugoslovanske zgodovine. Izstopajo oblačila bolivijskega šamana, ki se še vedno uporabljajo v čarovniških obredih, "tanto" meč (eden od najbolj dragocenih predmetov v zbirki, iz 14. stoletja), prizrenska noša iz leta 1870 (najstarejši tekstilni izdelek v zbirki) in kamnite gosli.​




Četrti sklop muzejskega kompleksa je zunanja zbirka različnih kipov in drugih umetniških figur, posejanih po celotnem kompleksu.
Ob poti do Hiše cvetja stoji spomenik maršala Tita, ki je sestavljen iz bronastega celopostavnega kipa Tita v vojaškem plašču in nizkega kamnite podstavka. Kip je izdelal hrvaški kipar Antun Augustinčić.



Ni komentarjev:

Objavite komentar