ponedeljek, 9. december 2013

REKA – most hrvaških braniteljev iz Domovinske vojne

Lokacija: Hrvaška, Reka
Avtor: arhitekturni biro 3LHD (projektni tim: Silvije Novak, Marko Dabrović, Saša Begović, Tatjana Grozdanić Begović, Siniša Glušica, Koraljka Brebrić Kleončić, Milan Štrbac)
Opis: Peš most hrvaških braniteljev iz Domovinske vojne je urbanistična rešitev, v kateri se prepletajo zasnove prostorske intervencije, urbanega javnega prostora in spominskega obeležja s simbolno funkcijo. Most in njegov zaključek z dvema visokima vitkima kvadroma funkcionirajo kot javni prostor in obenem kot prostor spomina, kjer se odvija tudi državni protokol.
Mesto Reka je leta 1996 dalo pobudo za izgradnjo spominskega obeležja v čast hrvaškim braniteljem, kot simbol zahvale in zmage. Za lokacijo je bil izbran Mrtvi kanal, saj so v začetku 90-ih let prostovoljci odhajali na bojišča v domovinski vojni ravno s tega mesta, tj. z Delte. Most ima poleg spominskega pomena tudi utilitarno funkcijo – pomeni nadaljevanje peš cone s Korza preko Trga bana Josipa Jelačića; z načrtovanjem javnega parka na področju Severne Delte pa predstavlja združevanje in ohranjanje simbolov zgodovine (Spomenik osvoboditvi Reke), memorialni most hrvaških braniteljev); v prihodnosti je predvidena postavitev še drugih spomenikov in skulptur.
Svečana otvoritev mostu je bila 21. 12. 2001.
Prvotno poimenovanje „Most hrvaških braniteljev” je bilo spremenjeno leta 2002 v „Most hrvaških braniteljev iz domovinske vojne”, z namenom izogniti se dvoumju, komu je most posvečen.
Jekleni most, dolžine 48m in širine 5,44m, se na levem nabrežju zaključi s spominskim obeležjem, ki v višino meri 7,5m in je sestavljen iz dveh betonskih sten, oboloženih z aluminijasto pločevino. Rdeč tlak med stenama pomeni pretečeno kri in predstavlja prostor za polaganje cvetja in prižiganje sveč.
Most hrvaških braniteljev iz domovinske vojne je uvrščen na seznam najvrednejših mostov, zgrajenih v zadnjih 50 letih, zahvaljujoč njegovi izjemni oblikovni vrednosti.
Za Most hrvaških braniteljev je arhitekturni biro 3LHD dobil priznanje Piranesi (Piran, Slovenija), nagrado Bauwelt (Berlin, Nemčija) in tudi nagrado najpomembnejšega ameriškega časopisa za dizajn I. D. Magazine. Projekt je prejel tudi največjo hrvaško arhitekturno nagrado Viktor Kovačić za najboljšo realizacijo leta 2001 ter najpomembnejšo svetovno nagrado za mlade arhitekte AR+D leta 2002, na podlagi katere je britanski časopis „The Architectural Review” v marcu 2003 organiziral predavanje pod naslovom »Dokument o mostu« v Kraljevskem združenju britanskih arhitektov v Londonu.




















1 komentar:

  1. Vseh teh nagrad njegova groba kopija na kongrescu ne bo vidla. Pa ne samo zato, ker ni mosta zraven...

    OdgovoriIzbriši