sobota, 21. september 2013

NOVO MESTO - Spomeniški kompleks pri Gornjih ali Ljubljanskih vratih

Lokacija: Slovenija; Novo mesto (Rozmanova ulica pri Knjižnici Mirana Jarca)
Avtor: Avtor ureditve je arhitekt Marjan Mušič, avtorja plastik pa akademska kiparja Jakob Savinšek in Janez Pirnat.
Opis: Izredno plodovito sodelovanje med vrhunskimi slovenskimi ustvarjalci je v petdesetih letih prejšnjega stoletja ustvarilo enega najbolj kakovostnih slovenskih mestnih prostorov z izredno likovno dorečenostjo, urbanistično pretehtanostjo in visokim estetskim nabojem. V omenjenem spomeniškem kompleksu smo priča kar trem različnim spomenikom NOB.

Osrednji spomenik padlih Novomeščanov v drugi svetovni vojni in narodnim herojem Dolenjske z doprsnimi kipi Borisa Kidriča, Franca Rozmana – Staneta in Franca Potočarja-Lazarja je v loži ob stari kresiji, v kateri danes domuje Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Spomenik talcu, ki se je zgrudil pod sovražnikovimi streli ob poti, po kateri so zapornike vodili iz sodišča v koncentracijska taborišča in zapore, in spomenik "Pojmo pesem, bratje, o svobodi" na koncu parkovno urejene ploščadi v stiku Rozmanove ulice in Prešernovega trga.

Trije različni spomeniki, ki skupaj z na novo arhitekturno ovrednotenim stavbnim fondom, zlasti objekta knjižnice in novo ureditvijo odprtega mestnega prostora na lokaciji nekdanjih mestnih, Ljubljanskih ali Gornjih vrat, tvorijo skladno celoto in idealno podobo celostne umetnine.

Celoten kompleks je bil urejen leta 1953.

Fotografije iz leta 2013.

Pojmo bratje pesem o svobodi.





Padlim Novomeščanov in narodnim herojem dolenjske.






Talcem.
  




Rozmanova ulica se je včasih imenovala Cesta Komandanta Staneta.


Fotografije nastale med obnovo Glavnega trga leta 2019.


 Fotografije nastale po obnovi Glavnega trga 2019.








Ni komentarjev:

Objavite komentar