ponedeljek, 11. februar 2013

POGORELEC - Grobišče umrlih borcev

Lokacija: Slovenija; Pogorelec
Avtor: Arhitekt Miloš Lapajne.
Opis: Vas Pogorelec, ki je konec 18. stol. že obstajala, je bila ob izselitvi kočevskih Nemcev pozimi 1941/1942 izpraznjena, poleti 1942 pa požgana. Po vojni je bila postavljena gozdarska hiša. Ostanki nekdanjih stavb so še vidni.
Na robu te nekdanje vasi je grobišče s spomenikom. Leži ob križišču cest približno 50m pred vasjo. Postavljeno je na majhni ravnici nad kraško vrtačo. Obzidano je z zidom iz naravnega lomljenca, na sredini je greda, obrasla z okrasnim grmičevjem. Pred zidom je manjša ploščad iz naravnega lomljenca, na kateri je postavljen okoli 4m visok osmerokotni spomenik s posvetilom:
Umrli borci NOV na Pogorelcu in v postojankah slovenske centralne vojne partizanske bolnice v Spodnjih in Zgornjih Laščah ter na Ajdovcu.
V grobišču okoli spomenika ležijo posmrtni ostanki partizanov, ki so umrli v partizanskih bolnišnicah Spodnje in Zgornje Lašče ter na Ajdovcu.
(Bolnišnica Spodnje Lašče kakih 20 minut vzhodno od Kunča, Ajdovec pa jugovzhodno od Svetega Petra proti pečki, nedaleč od Gornje Tople Rebri.)
Kosti umrlih borcev so prenesli v grobišče po vojni iz oddaljenih in nedostopnih grobov.

Vir: Knjiga: Da bi v pozabo ne zbrisal jih čas; Izdalo Društvo za vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu





 
 
Še poletna varianta.
 
 



 

Ni komentarjev:

Objavite komentar