ponedeljek, 12. november 2012

RIBNICA - Spominska plošča Bojanu Adamiču

Lokacija: Slovenija; Ribnica
Avtor: Nimam podatka
Opis: Pravokotna granitna plošča z vklesanim napisom, odkrita leta 2000. Pritrjena je na hišo, v kateri se je rodil skladatelj Bojan Adamič (1912-1995).
Plošča je pritrjena na obcestni fasadi hiše Kolodvorska ulica 5.

V času vojne okupacije je Bojan Adamič nastopal s svojim plesnim orkestrom v Ljubljani in zaslužek od koncertov, ki jih je prirejal, je šel v korist OF. Septembra 1943 je odšel v partizane in se vključil v Ljubljansko brigado in sprejel ilegalno ime Gregor. V času vojne so v četah ustanavljali kulturniške skupine. Tista, v kateri je deloval Bojan Adamič, je imela pevski kvartet, dva harmonikarja – to sta bila Adamič in Golob, ter recitatorja. Spomladi 1944 pa o ga poklicali v glavni štab, da bi organiziral godbo na pihala, vendar je opravljal potem več funkcij in Jože Javoršek zatrjuje, da si »Radia osvobodilne fronte brez Bojana niti predstavljati ne morem. Povsod je bil uporaben, od tega, da je z igranjem klavirja mašil program našega radia, pa do ustvarjanja novih skladb.« Godba glavnega štaba je bila spočetka številčno majhna, v njej je bilo komaj deset, enajst ljudi, ki pa so začeli vaditi takoj, ko so se zbrali. Pozneje se je pridružila partizanom še hrastniška rudarska godba. Nastopali sta obe godbi, rudarsko, ki se je imenovala godba VII. Korpusa, je vodil Jože Brun, drugo, godbo Glavnega štaba, pa Bojan Adamič in Drago Lorbek.
Mojster Bojan Adamič je napisal filmsko glasbo za film in serijo Otpisani in Walter brani Sarajevo ter mnoge, mnoge druge.



Ni komentarjev:

Objavite komentar