petek, 28. september 2012

OREHOVICA PRI IZLAKAH - Spomenik žrtvam druge svetovne vojne

Lokacija: Slovenija; Orehovica pri Izlakah
Avtor: Glej opis.
Opis: V spomin na pogorelo vas in v hišah zgorele vaščane, so leta 1956 uredili preprost in prepričljiv spomenik. Arhitekta Anton Bitenc in Miloš Lapajne sta ga zasnovala kot restavrirane ostanke požganih hiš, sredi katerih se dviguje mogočen hrastov steber z vrezanimi ognjenimi zublji katerega je izdelal rezbar Jože Lapuh.
Spomenik žrtvam druge svetovne vojne je postavljen v kompleks restavriranih ostankov Klančišarjeve domačije, v kateri je bilo 18. maja 1944 v znak esesovskega maščevanja zažganih 16 vaščanov Orehovice pri Izlakah.

Popoldne prejšnega dne so namreč borci Šlandrove brigade iz zasede napadli in uničili vozilo pripadnikov vojaške organizacije SS v katerem je bila skupina SS oficirjev.
Pri tem so ubili štiri Nemce, med njimi komandanta izlaške alarmne čete, enega pa so ujeli. Naslednji dan so Nemci svoje mrtve maščevali in pobili 15 vaščanov ter zažgali domačije Drnovškovih, Klančišarjevih in Sopotnikovih.

Spomenik umrlim domačinom stoji na pogorišču Klančišarjeve domačije, slovesno pa so ga odprli 1. julija 1956.
Vsakoletno ob obletnici požiga Orehovice, ki je hkrati krajevni praznik Izlak, ob spomeniku poteka komemorativna slovesnost.












2 komentarja:

  1. Izjemna ureditev. Arhitekturno in kiparsko. Naša "mini Kadinjača", le bolj intimna in pristna. V nederju spominsko-opominskega kompleksa telo v sedanjosti občuti neverjeten mir, duša pa neutolažljiv nemir. Pretrese...

    OdgovoriIzbriši
  2. Da se ne bi nikoli več kaj takega ponovilo toda eni bi pa kar naprej še spreminjali zgodovino.

    OdgovoriIzbriši