nedelja, 11. marec 2012

OKROGLICE - Spomenik NOB

Lokacija: Slovenija; Okroglice - Občina Sevnica
Avtor: Kipar Rudi Stopar
Opis: Poleti 1944, je bila po dolgotrajnem prizadevanju, ustanovljena redna kurirska zveza Kozjanskega preko Save z Dolenjsko. Zvezo med kurirsko postajo TV S-25 in Dolenjsko je vzdrževalo šest kurirjev na postaji TV S-5, ki je bila v gozdu v Podradežu. Preko Save med Bregom in Loko so se kurirji vozili z gumijastim čolnom na desni breg; veza je šla naprej preko Blatnega vrha, Osredka na Jatno nad Branskim. Dne 29. septembra 1944 so nemški vojaki na Radežu presenetili dva kurirja in ju pokosili z rafalom iz brzostrelke, 30. oktobra pa po kratkem spopadu še druge štiri v Prašnikarjevi hiši v Okroglicah. Prašnikarjevo domačijo so nemški vojaki izropali in požgali. 
V spomin na ta dogodka so krajani in borci v tej vasici pod Lisco leta 1978 postavili spomenik.

Vsako leto pripravijo tudi dobro obiskano spominsko slovesnost. Na tej so govorili že številni znani govorci. Kot zanimivost naj navedemo, da je na njej govoril tudi aktualni slovenski predsednik države dr. Danilo Türk, in sicer v letu predvolilne predsedniške kampanje, ki je Türku prinesla zmago. 

Vir : Knjiga: Pomniki narodnoosvobodilnega boja na območju Sevnica






1 komentar:

  1. Popravek k opisu
    Niso se vozili preko reke Save v gumijastem čolnu ampak v lesenih (več čolnov),katere so izdelovali na Razborju in po uporabi spustili po reki navzdol (zakrivanje sledi).

    OdgovoriIzbriši