torek, 29. november 2011

GORNJE LAZE - Spomenik NOB

Lokacija: Slovenija; Semič – Gornje Laze
Avtor: Kipar Stojan Batič
Opis: Na severu občine Semič, v vasi Gornje Laze, 10 minut vožnje iz Semiča, je postavljen spomenik padlim borcem I. belokranjske čete.
V noči od 1. na 2. november 1941 se je tu zgodila tragedija prve Belokranjske čete, katero so partizani ustanovili 28. oktobra 1941 na Smuku. V nepričakovanem napadu je v zasneženi noči v neenakem boju z Italijani padlo 19 partizanov. Okupator jih je presenetil speče in utrujene po naporni poti, katero so prehodili v visokem snegu iz Otočca mimo Radohe. V prvih nočnih urah so prišli na Gornje Laze, kjer so nameravali prenočiti v Šobarjevi in Mavsarjevi hiši ter gospodarskih poslopjih. Umik iz gorečega Mavsarjevega hleva, v katerem je bila večina borcev, jim je bil onemogočen. Iz pokola se je rešilo le osem partizanov. Med ujetimi je bil tudi kasnejši narodni heroj Jože Mihelčič.
V spomin na ta dogodek so leta 1981 odkrili spomenik, ravno na mestu kjer je stala Mavsarjeva domačija (ohranjen je še del obzidja) in kjer je bil skupaj z borci ubit gospodar posestnik Mavsar.
Lokacija spomenika je dobro označena, območje pa lepo vzdrževano.




Ni komentarjev:

Objavite komentar